آبیابی زمین های کشاورزی با دستگاه

همانطور که در جریان هستید آبیابی و مکانیابی چاه در زمین های کشاورزی باعث میشه تا 80 درصد ریسک حفاری رو کاهش بدین. پس به جای حفر چاه آب به صورت شانسی، ابتدا با یک کارشناس آبیابی حرفه ای مشورت کنید. برای نحوه کار مهندسان شرکت زیماگستر میتوانید پروژه انجام شده در سال 1401 رو بخونید که مربوط به شهرستان ازنا از استان لرستان هست.

پروژه آبیابی اجرایی توسط شرکت زیماگستر

این سری نیز مشابه قبل با یک مثال عینی از آبیابی در یکی از مناطق غربی ایران در خدمت شما هستیم. این نمونه از مکانیابی آب زیرزمینی در زمستان سال 1401 در یکی از مناطق شهرستان ازنا از استان لرستان انجام شد. آبیابی برای زمین مورد نظر و برای تامین آب یک گلخانه  توسط تیم آمایشگران زیماگستر پاریز انجام شد. دقت کنید که مدتی است سایت های مختلفی شروع به کپی برداری از مطالب و همچنین محتوای سایت ما نموده اند. در صورت ارسال و نشر نتایج پروژه های ما توسط سایر افراد، تیم زیماگستر هیچ مسئولیتی در قبال این افراد نخواهد داشت. لطفا به تاریخ انتشار مقالات و نمونه کارهای ما و سایت های کپی بردار دقت کنید.

آب یابی زمین گلخانه ای که در سال 1401 بررسی شد، نهایتا در بهمن ماه سال 1402 حفاری توسط آن کارفرمای محترم صورت گرفت. در زمان شناسایی آب زیرزمینی اطلاعات لازم در این محدوده، با دو روش الکترومغناطیس و ژئوالکتریک توسط شرکت زیماگستر می باشد برداشت شد. سطح این لایه آبدار از عمق 20 متری تا کف 40 متری برداشت شد.

بهترین محدوده در این محل آب یابی و شناسایی شد، و نقطه گذاری برای حفاری چاه آب صورت گرفت. کارفرمای محترم با توجه به سازه گلخانه کمی اقدام به جا به جایی نقطه اصلی با محل حفر فعلی نموده است. برای جا به جایی محل حفر چاه آب، از قبل با کارشناسان زیماگستر هماهنگ شود. در غیر این صورت هرگونه اقدامی برای جا به جایی نقطه مشخص شده،کاملا اشتباه است. همچنین  احتمال برخورد نکردن به لایه آبدار در اکثر مناطق وجود دارد.

آبیابی

کارفرمای محترم در حین حفر چاه آب با ما تماس گرفت و برای بررسی بیشتر اقدام به ارسال عکس و فیلم هایی نمود. کارشناسان زیماگستر نیز به صورت کامل راهنمایی های لازم را انجام دادند. در ادامه مقاله به آنها می پردازیم.

چالش ها و سوالات کارفرما در حین اجرای پروژه شناسایی آب زیرزمینی

سوال اول: شما پس از آبیابی عمق لایه آبدار را بین 20 تا 40 متری از سطح زمین مشخص کردید. در صورتی که سطح برخورد به لایه آبدار بر روی همان نقطه  23 متری است؟

آبیابی

                                                               تصویر بالا متن عینی در گزارش کار ارسال شده برای مالک محترم می باشد.

بر اساس کشف آب زیرزمینی در این محدوده سطح و کف لایه آبدار بین عمق 20 تا 40 متری از سطح زمین بوده است. بنا به دلایل مختلفی حفاری همیشه با کمی فاصله نسبت به زمان آبیابی انجام می شود. در زمان مشاوره مجدد متوجه شدیم که عمق برخورد به لایه آبدار در 23 متری از سطح زمین بوده است. دلیل این امر تغییر سطح لایه های آب زیرزمینی مخصوصا در بافت های آبرفتی است. این سطح در فصول بهار نسبت به سطح زمین کمتر است و در فصول تابستان و پاییز در پایین ترین حالت خودشون قرار دارند. پس به همین دلیل احتمال تغییر در سطح و کف لایه آبدار با کمی تلورانس و اختلاف در زمان حفاری وجود دارد.

سوال دوم: پتانسیل لایه آبدار توسط شما حداکثر 1.5 اینچ برآورد شده بود. پس چرا با حفر تنها 27 متر، دبی چاه آب نزدیک به 2.5 اینچ می باشد؟

آبیابی

                                                                         تصویر بالا گزارش کار ارسال شده برای کارفرما می باشد.

دبی اعلام شده از طرف شرکت زیماگستر پس از آب یابی، همیشه کمتر از دبی اصلی و برداشت شده است. زیرا تجربه به ما نشان داده است که همیشه یک فاصله زمانی بین آبیابی تا شروع حفاری چاه آب وجود دارد. همین فاصله زمانی بیشتر باعث کاهش سطح و دبی آب شود تا افزایش آن، زیرا در طی سال های اخیر خشکسالی و کمبود نزولات جوی تاثیر چشم گیری بر لایه های آبدار داشته است.  همچنین بر عکس این مورد نیز وجود دارد، در صورتی که تشخیص آب زیرزمینی در فصل تابستان انجام شده باشد و حفاری در فصل زمستان، در این صورت احتمال برخورد به سطح لایه آبدار در عمق های نزدیک تر به سطح زمین وجود دارد. پس به همین دلیل میزان دبی ذکر شده در گزارش کار توسط شرکت ما همیشه کمتر از میزان برداشت شده در زمان آبیابی می باشد. زیرا احتمال حفاری در فصول گرم سال در اکثر مناطق بیشتر است.

سوال سوم: با توجه به جنس زمین و میزان فعلی لایه آبدار(2.5 اینچ) تا عمق 27 متری، شما پیشنهاد ادامه حفاری به ما می دهید یا در همین نقطه حفاری چاه آب رو متوقف کنیم؟

جواب کارشناسان ما همیشه با توجه شرایط زمین و میزان نیاز آبی زمین مورد نظر و …. متفاوت است. ولی اگر هنوز به عمق نهایی اعلام شده در گزارش کار نرسیده اید، ولی میزان آبدهی چاه مورد نظر برای شما کافی است و حتی بیشتر از انتظار هم هست، حفاری رو متوقف کنید. به ادامه حفاری هم نپردازید و لایه آبدار پایین تر را در زمان های بعدی و در مجوزهای بعدی به منظور کف شکنی استفاده کنید.

نکات مهم در رابطه با زمان حفر چاه آب

در راستای توضیحات بالا مواردی رو باید توضیح دهیم که حتما به آنها توجه کنید. بر اساس تجربه ما، بیشتر مراجعین مدت زیادی را با مشکل کم آبی مواجه بوده اند. و به محض استحصال آب زیرزمینی مناسب در زمین مورد نظرشان اقدام به برداشت های بیش از اندازه می کنند. و برای مثال پس از مدتی با عدم رعایت در برداشت مناسب از آب زیرزمینی و عدم مدیریت درست دوباره درخواست کارشناسی مجدد دارند. در صورتی با توجه به بارشهای اندک در ایران وضعیت آب های زیرزمینی در ایران هر روز وخیم تر شده و منبع قابل توجهی برای جبران آنها نیز وجود ندارد. پس به همین دلیل ما پیشنهاد به تعطیل نمودن کار حفاری تا عمقی که اون لایه آبدار نیاز آبی شمارو برآورده کرده می کنیم، چون در این صورت شما با توجه به همین میزان آب، مدیریت بیشتری خواهید داشت، و به شکلی اصراف در آن صورت نمی گیرد.

همچنین با پایین رفتن و کاهش دبی لایه آبدار پس از مدتی استفاده، می توانید اقدام به کف شکنی برای افزایش دبی مورد نظر را داشته باشید.

در اینجا شاید سوالی به ذهنتان برسد که ما پس از دوسال تلاش و دوندگی زیاد بالاخره مجوزات لازم را دریافت کردیم، که به طور مثال تا عمق 120 متر یا 40 متر حفاری انجام دهیم، با این روالی که شما می گید شاید برای دریافت مجدد کف شکنی نیاز باشه سه سال دیگه دوباره مجوزات لازم رو بگیرم و اون خیلی اذیت کننده هست و ما باید چکار کنیم؟

اگر مجوز برای کف شکنی چاه آب بهتون داده میشه، ولی مجوز جا به جایی چاه آب داده نمی شه،توصیه ما به شما متوقف کردن حفاری تا عمق اعلام شده است. در صورتی که پس از پیگیری های بسیار زیاد و سالهای طولانی توانسته اید مجوز دریافت کنید می بایست تا عمق نهایی ذکر شده در آبیابی اقدام به حفاری نمایید.

بر اساس پیگیری انجام شده از اداره آب منطقه مورد نظر توسط مالک، به این حلقه چاه آب اجازه کف شکنی چاه آب داده می شود. پس از گذراندن مراحل موجود، پس پیشنهاد کارشناسان ما به کارفرمای محترم نیز این بود که در صورت تامین نیاز آبی شما تا این عمق حفاری رو متوقف کنید، و در صورتی که پس از مدتی استفاده، دبی چاه آب شما کمتر شد اقدام به کف شکنی بر اساس آبیابی انجام شده، تا عمق 40 متری نموده تا برداشت بیش از اندازه انجام نشود و مدیریت بیشتری بر روی این لایه آبدار داشته باشید.

نتایج پروژه آبیابی آمایشگران زیما گستر پاریز

عکس ها و فیلم های ارسال شده از طرف کارفرمای محترم در زیر نمایش داده شده است

 

آبیابی

آبیابی