فهرست مطالب
اکتشاف چاه آب
اکتشاف چاه آب یا ژئوفیزیک برای بسیاری از مشاغل و افراد مرتبط با آن، هنوز ناشناخته است. در کشور ما درصد بالایی از مردم در بخش کشاورزی و صنعت فعالیت دارند. پس می توان گفت که بسیاری از افراد شاغل در این زمینه با واژه چاه آب کاملا آشناییت دارند.
پس اطلاع از روش های به روز در مورد اکتشاف چاه آب از ضروریات در این بخش می باشد. ولی با وجود عصر تکنولوژی همچنان بسیاری از مردم از روش های ژئوفیزیکی برای آبیابی با دقت بالا مطلع نیستند.
اطلاع از روش های اکتشاف چاه آب مزایایی از جمله، جلوگیری از هدر رفت زمان و هزینه برای این افراد را به همراه خواهد داشت. مشتریان شرکت زیماگستر پس از تماس با کارشناسان ما، سوالات بسیار زیادی در ذهن دارند. که به دلیل تماس های مختلف از سراسر ایران یا خارج از ایران، تصمیم گرفتیم به سوالات رایج این مشتریان عزیز پاسخ دهیم.
سوالات متداول در رابطه با کشف چاه آب
در این مقاله قرار است بر اساس یک پروژه اکتشاف چاه آب انجام شده، به همراه عکس و فیلم توضیحات کافی را ارائه دهیم.
یکی از سوالات رایج این است، که چرا اکثر چاه های منطقه ما دارای آب خوبی هستند ولی زمین ما آبدهی بسیار کمی دارد؟ در پاسخ به این سوال باید چندین عامل رو مورد بررسی قرار داد که در ادامه به برخی از اونها که مهمتر هستند می پردازیم.
در جواب این پرسش، سوالاتی از طرف کارشناسان ما متناسب با هر منطقه ای مطرح می شود. زیرا هر منطقه ای دارای شیب، جهت شیب، ارتفاع، میزان بارندگی، پوشش گیاهی، زمین شناسی و… متفاوتی است.
سوالات و عوامل مورد بررسی طبیعتا بیشتر از این موارد است، که در مشاوره تلفنی کارشناسان ما راهنمایی های بیشتری به شما خواهند کرد.
یکی از عوامل مهم و اصلی در مورد این سوال، وجود لایه های متفاوت در داخل زمین است. لایه های زمین در اکثر مناطق حتی با فاصله 3 متر نیز تفاوت های بسیار زیادی با یکدیگر دارند. که یکی از دلایل رد شدن این ذهنیت غلط که همه جای منطقه مورد نظر باید آب داشته باشد، عدم آگاهی از این موضوع است.
عوامل دیگری مثل کاهش بارندگی، افزایش خشکسالی، و افزایش برداشت آب های زیرزمینی موجب کاهش این منابع شده است. که اینها نیز از دیگر دلایل این ذهنیت غلط می باشد. بر همین اساس بسیاری از مناطق ایران فاقد سفره های آب زیرزمینی است و اکثرا دارای مسیر یا رگه های آبی کم عرض هستند. پس عنوان کردن این مطلب که همسایه ما آبدهی خوبی دارد پس ملک ما نیز باید دارای آبدهی خوبی باشد اشتباه است.
مورد بعدی در اکثر تماس های تلفنی به این صورت می باشد که، حتما در ملک من لایه آب وجود دارد. پس با صرف هزینه های گزاف حفاری، اقدام به حفاری در هر محل بدون تعیین اکتشاف چاه آب می کنند. در نهایت به امید اینکه با پایین رفتن احتمال رسیدن به آب حتما وجود دارد عمق چاه حفاری شده رو افزایش می دهند.
طبق بررسی های انجام شده در شرکت زیماگستر، حدود 80 درصد از مشتریان ما با این روند حفاری انجام داده اند و متحمل هزینه های سنگین حفاری شده اند. در صورتی که پس از بررسی توسط کارشناسان مربوطه و انجام اکتشاف چاه آب از هزینه بسیار زیاد در این مورد جلوگیری شده است.
نمونه اکتشاف آب زیرزمینی
در ادامه با توضیحات کامل همراه با تصویر به پروژه عملی واقع در استان البرز می پردازیم.
پس از تماس مشتری محترم متوجه شدیم که بدون اکتشاف چاه آب، حفاری انجام داده اند. با همان ذهنیت که هرکجا حفاری انجام شود حتما به آب خواهم رسید تا عمق 20 متری از سطح زمین به حفاری ادامه داده بود. پس از نرسیدن به آب تا عمق 20 متری، با این ذهنیت که احتمالا در اعماق پایینتر آب وجود دارد تا عمق 78 متری در سنگ بسیار سخت حفاری انجام داده بودند. بر طبق اظهارات مالک مدت زمان این حفاری حدودا 12 ماه و هزینه ی آن بسیار بالا بوده است. پس از بی نتیجه بودن این حفاری و با تحقیق و پیگیری در فضای مجازی با کارشناسان ما تماس گرفتند و تقاضای مشاوره و انجام اکتشاف چاه آب را دادند.
کاشناسان زیماگستر پس از بازدید از منطقه مورد نظر متوجه مرتفع بودن و سنگی بودن زمین شدند. که پس از انجام مطالعات مورد نظر متوجه لایه آبدار بسیار عالی، در فاصله 13 متری از چاه حفاری شده و در عمق 21 متری از سطح زمین شدند.
با توجه به دلایل مالک زمین، امکان حفاری چاه آب به صورت عمودی بر روی نقطه شناسایی شده وجود نداشت. به همین دلیل پیشنهاد داده شد که تونلی افقی، از چاه قبلی به سمت نقطه مد نظر در فاصله 13 متری و در عمق 21 متری از سطح زمین حفاری شود. که فیلم قرار داده شده در زیر، لحظه رسیدن به لایه آبدار در فاصله 11 متری از چاه آب حفاری شده را نشان می دهد.
بعد از حفاری تا نقطه مورد نظر در فاصله 13 متری، میزان خروجی آب با پمپ ضعیف در زیر قرار داده شده است. در آزمایش پمپاژ نهایی، دبی خروجی حدود 8 لیتر در ثانیه برآورد شد.
به دلیل عدم آگاهی مالک محترم از این موضوع، که در لایه های زمین تفاوت وجود دارد، امکان حفر چاه آب تا اعماق بیشتر وجود داشت. ولی پس از اکتشاف چاه آب و رسیدن به لایه آبدار در نقطه مشخص شده کاملا متوجه این موضوع شدند که احتمال حضور آب در هر نقطه ای(در بسیاری از مناطق) وجود ندارد و این ذهنیت فقط باعث افزایش هزینه های حفاری می شود.
ارائه راهکارهای مناسب برای اکتشاف چاه آب
با توجه به توضیحات ارائه شده در بالا بسیاری از مردم همچنان از روش های اکتشاف چاه آب، شناسایی آب زیرزمینی، تعیین محل حفر چاه آب، آبیابی با روش علمی ژئوفیزیک اطلاعات چندانی ندارند و این موضوع باعث شده است که بسیاری از مردم حفاری را به صورت شانسی انجام دهند. در صورتی که با استفاده از روش های اکتشاف چاه آب توسط کارشناسان مجرب، امکان دستیابی به آب زیرزمینی با پتانسیل بیشتر و صرف هزینه های کمتر را خواهید داشت و از اتلاف وقت و هزینه به شدت جلوگیری خواهد کرد.
در این زمینه کارشناسان زیماگستر میتوانند به صورت رایگان در مورد منطقه و چگونگی امکان بررسی منطقه شما مشاوره دهند تا با کمترین هزینه ممکن به نتیجه مطلوب دست یابید.
ثبت ديدگاه