اکتشاف سطح ايستابی آب زيرزمينی شهر خورزوق در اصفهان با استفاده از روش نوین الکترومغناطیس
امروزه بهره برداری بیرویه از منابع آب زیرزمینی در ایران، به ویژه در منطقه مورد مطالعه، موجب تخریب این منابع و افت آبهای زیرزمینی به ویژه سطح ایستابی شده است. روش الکترومغناطیس، فن آوری نوینی است که به اکتشاف سطح ايستابی آب زيرزمينی کمک شایانی می کند. هدف از تحقیق حاضر، اکتشاف سطح ايستابی آب زيرزمينی در منطقه شرقی خورزوق اصفهان با روش الکترومغناطیس می باشد.
مقدمه
منابع آب زیرزمینی بزرگترین ذخیره قابل دسترس آب شیرین در کره زمین محسوب می شوند . که در مناطق و یا تشکیلات زمین شناسی متفاوت و عمدتا در لایه های آبدار با ضخامت آبرفت مشخص یافت می شود. لایه ای که بتواند توانایی ذخیره و قابلیت انتقال آب را داشته باشد لایه آبدار نامیده می شود . پمپاژ بیش از حد و تخلیه بیش از میزان تغذیه طبیعی یا مصنوعی آبخوان ها، پیامدهایي نظیر افزایش هزینه های استحصال آب، نسشت زمین و کاهش کیفیت آب را در برخواهد داشت و این امر در آمار بیشتر کشورهاي جهان قابل مشاهده است.
مطالعات گویای این است که بیش از 25 درصد سفره های آب زیرزمینی کشور (165 سفره از 629 سفره) به دلیل برداشت بیش از حد، در شرایط بحرانی قرار دارند که تعداد آنها در حال افزایش است .
در سال های اخیر استفاده بدون برنامه و یا غیرمجاز از آب زیرزمینی در بسیاری از مناطق کشور موجب پایین رفتن سطح ایستابی آب زیرزمینی شده است. بدین منظور اکتشاف سطح ايستابی آب زيرزمينی کمک شایانی به مدیریت این منابع خواهد کرد. بدست آوردن اطلاعات مناسب از آب های زیرزمینی به روش های اکتشافی دقیقی نیاز دارد که روش ژئوفیزیک یکی از روشهای ارزیابی در مورد آب زیرزمینی است. استفاده از این روش به دو دلیل دارای اهمیت میباشد، اولا بر اساس نتایج ژئوفیزیک، موقعیت بهینه و تعداد گمانه های اکتشافی مورد نیاز تامین میشود که می تواند صرفه جویی مهمی در هزینه های اکتشافی به عمل آورد. ثانیا روشهای ژئوفیزیک می توانند اطلاعات دقیقتری نسبت به روش های پیشین بدست آورد. از روش های ژئوفیزیکی کاربردی جهت پتانسیل یابی آب زیرزمینی میتوان به روشهای ژئوالکتریکی ، رادار نفوذی زمین ، پتانسیل خودزا ، الکترومغناطیسی، گرانی سنجی ، مغناطیس سنجی و لرزه ای اشاره نمود. در این میان بررسی های الکترومغناطیسی، کمک شایانی به اکتشاف سطح ايستابی آب زيرزمينی قابل شرب می کند . که برای اطلاع از تمامی مزایای آن می توانید مقاله شناسایی آب زیرزمینی با دستگاه الکترومغناطیس را مطالعه کنید. روشهای الکترومغناطیس فرکانس پایین یکی از مهمترین تکنیک های این روش، به منظور ارزیابی ساختار زیر سطحی می باشد . اساس این روش، اندازه گیری میدان مغناطیسی می باشد . از آنجایی که در سال های اخیر استفاده بدون برنامه و یا غیرمجاز از آب زیرزمینی در بسیاری از مناطق کشور از جمله خورزوق اصفهان موجب پایین رفتن سطح آب زیرزمینی شده است، در این مقاله با استفاده از روش الکترومغناطیس به اکتشاف سطح ايستابی آب زيرزمينی در چاه بحرانی خورزوق می پردازیم.
فایل کامل این مقاله را می توانید در زیر این بخش دانلود کنید و یا از سایت سیویلیکا دریافت نمایید.
سلام من نظرم اینه که همیشه با به روز ترین روشها کار کنیم هرچند اگه یه روزی روش خودمون بهترین بوده ولی باید واقع بین باشیم که روش جدید هر روز در راهِ و باید ازش استفاده کرد و به نظرم روش الکترومغناطیس یه روش جدید و خوبی هست
سلام دوست عزیزم
این مورد که شما میفرمایید کاملا درسته… روش الکترومغناطیس در زمینه آب یابی و شناسایی آب زیرزمینی خیلی خوب جواب داده. بهتون پیشنهاد میکنم از گالری شناسایی آب زیرزمینی ما دیدن کنید تا موفقیت زیماگستر رو در این زمینه ببینید. همچنین میتونید مقاله شناسایی آب زیرزمینی با دستگاه الکترومغناطیس رو مطالعه کنید.