بررسی آلودگی آب زیرزمینی استان تهران به روش DRASTIC
چکیده
آلودگي آب زيرزمينی ناشی از فعالیت های انسانی در سطح زمین و نفوذ این آلاینده ها به آبخوان است. رفع آن بسيار پرهزينه و فرآيندی طولاني است و اغلب زماني آلودگي تشخيص داده مي شود كه رفع آلودگي آبخوان تقريبا غيرممكن مي گردد.
بنابراین جلوگیری از آلودگی آبهای زیرزمینی در مدیریت محیط زیستی این منابع امری مهم و ضروری تلقی می شود. هدف از این مقاله تهیه نقشه های مناطق حساس و مستعد نسبت به بروز آلودگی آب زیرزمینی در استان تهران با استفاده از روش DRASTIC می باشد.
مقدمه
آب زيرزميني از مهمترين منابع طبيعي در جهان است و بزرگترین ذخیره قابل دسترس آب شیرین در کره زمین محسوب می شود. در شرايط كنوني، بخشي از مصارف آب كشور ايران به خصوص در بخش شرب توسط منابع آب زيرزميني تأمين مي گردد.
توسعه روز افزون جوامع بشری و گسترش فعالیتهای صنعتی سهم عمدهای در آلودگی های محیط زیست به ویژه آب دارد. بنابراین فعالیت های انسان در بعضی از موارد به توازنهای ظریف موجود در طبیعت آسیب می رساند. بعضی از این آسیب ها توسط طبیعت قابل جبران هستند.
به عبارتی طبیعت قادر است بعضی از خرابی ها را ترمیم و محیط خود را تصفیه نماید. اما جبران آلودگی در طبیعت شامل تمام آسیب های وارده به آن نمی شود و نیز جبران خسارت وارده به زمان نیاز دارد. وجود منابع آلاینده های انتشاری و نقطه ای ناشی از فعالیتهای انسانی در سطح زمین و نفوذ این آلاینده ها به آبخوان موجب آلودگی آب زیرزمینی می شود. در صورت آلوده شدن آبهای زیر زمینی، تشخیص و کنترل آلودگی و آلودگی زدایی از این منابع بسیار مشکل می باشد. رفع آلودگي آب زيرزمينی بسيار پرهزينه و فرآيندي طولاني است و اغلب زماني آلودگي تشخيص داده مي شود كه رفع آلودگي آبخوان تقريبا غيرممكن مي گردد . با توجه به بالا بودن هزینه پالایش آب هاي آلوده و محدودیت هاي موجود، بهترین راه حل، جلوگیري از آلودگی منابع آب زیرزمینی می باشد، که نیل به این هدف تنها با شناسایی مناطق داراي پتانسیل آسیب پذیری، امکانپذیر است.
بررسی آلودگی آبخوان برای توسعه و مدیریت منابع آب زیرزمینی، تصمیمات کاربری زمین و نحوه برنامه ریزی و مدیریت منابع آب خصوصا بهره برداری و حفاظت کیفی آب زیرزمینی بسیار مفید و پراهمیت می باشد. مفهوم آسیب پذیری برای اولین بار در اواخر سال 1960 میلادی در فرانسه برای آگاهی بخشی در مورد آلودگی آب زیرزمینی ارائه شده است.
مدل drastic یکی از مدل هایی است که بیشترین کاربرد را در ارزیابی آسیب پذیری آبخوان دارد. سازمان حفاظت محیط زیست ایالات متحده آمریکا (USEPA)، با همکاری انجمن ملی آب زیرزمینی، این مدل را برای ارزیابی پتانسیل آلودگی آبهای زیرزمینی ناشی از آلاینده های انتشاری طراحی کرده است. تاکنون تحقیقات زیادی در زمینه مدل دراستیک در داخل و خارج کشور انجام شده است. از دلايل آن مي توان به اين موارد اشاره نمود: این روش نسبتاً ارزان مي باشد، به راحتي در سامانه اطلاعات جغرافيايي قابل اجرا مي باشد، همچنين نتايج اين مدل به راحتي تفسير شده و میتواند با فرآيندهاي تصميم گيري تركيب گردد.
با توجه به افزایش روز افزون جمعیت در استان تهران، به طوری که این استان 5/17% از جمعیت کل کشور را به خود اختصاص داده است، در راستای تأمین نیازهای آبی این جمعیت در زمینه های مختلف که 58% از آب استان تهران از منابع آب زیرزمینی تامین می شود، بررسی آلودگی آب زیرزمینی استان تهران برای مدیریت معقول این منابع دارای اهمیت است.
فایل کامل این مقاله را میتوانید در زیر دانلود کنید و یا برای دریافت آن به سیویلیکا مراجعه کنید.
ثبت ديدگاه